KBC se i zvanično povukao iz slovenačkog NLB-a

Bez autora
Mar 14 2013

Belgijska banka KBC prodala je Sloveniji svoj udeo od 22 posto u najvećoj slovenačkoj banci NLB, čime se zvanično povukla iz te banke. Država je tako, po ceni od jednog evra za akciju, postala vlasnik još 22 posto akcija NLB, ukupne vrednosti 2,76 miliona evra, ojačavši svoju poziciju u banci koja je poslednjih godina beležila velike gubitke zbog nenaplativih kredita i kojoj će ove godine biti potrebna nova dokapitalizacija. Sporazum o prodaji akcija najavljen je krajem prošle godine, ali je bilo neophodno da ga odobri Kancelarija za zaštitu konkurentnosti. Prodajom svog udela u NLB, KBC je ispunio jedno od obećanja datih Evropskoj komisiji u vezi sa planom restrukturiranja. Prodaja je rezultirala gubitkom od 100 miliona evra, koji je belgijska grupacija već uračunala u rezultate poslednjeg prošlogodišnjeg kvartala. Banka uticaj prodaje na svoj kapital opisuje kao zanemarljiv.

KBC se i zvanično povukao iz slovenačkog NLB-aBelgijska banka KBC prodala je Sloveniji svoj udeo od 22 posto u najvećoj slovenačkoj banci NLB, čime se zvanično povukla iz te banke, prenosi Tanjug.

Država je tako, po ceni od jednog evra za akciju, postala vlasnik još 22 posto akcija NLB, ukupne vrednosti 2,76 miliona evra, ojačavši svoju poziciju u banci koja je poslednjih godina beležila velike gubitke zbog nenaplativih kredita i kojoj će ove godine biti potrebna nova dokapitalizacija.

Sporazum o prodaji akcija najavljen je krajem prošle godine, ali je bilo neophodno da ga odobri Kancelarija za zaštitu konkurentnosti.

Kako prenosi Tanjug, prodajom svog udela u NLB, KBC je ispunio jedno od obećanja datih Evropskoj komisiji u vezi sa planom restrukturiranja. Prodaja je rezultirala gubitkom od 100 miliona evra, koji je belgijska grupacija već uračunala u rezultate poslednjeg prošlogodišnjeg kvartala. Banka uticaj prodaje na svoj kapital opisuje kao zanemarljiv.

KBC je 2002. kupio 34 posto akcija NLB za 435 miliona evra. Odnosi između belgijskog i slovenačkog kreditora pogoršani su 2006, kada tadašnja vlada premijera Janeza Janše nije dozvolila da KBC postane većinski vlasnik NLB. Nakon toga, belgijska banka odbijala je da igra stratešku ulogu u NLB.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik